Erfgoedvrijwilligersprijs – Stemmen

Wie wordt hét Erfgoedvrijwilligersteam van 2022!

Uit de vele aanmeldingen zijn drie vrijwilligersteams overgebleven die dit jaar kans maken op de Erfgoedvrijwilligersprijs. Op donderdag 1 december maken we bekend wie de winnaar is van de Erfgoedvrijwilligersprijs 2022. Tot en met 25 november was het mogelijk een stem uit te brengen op een van de finalisten.

Maak kennis met:

Museumboerderij Wendezoele

Boerderij Wendezoele

Leden Openluchtbad Zwolle

Vereniging Openluchtbad Zwolle

Vrijwilligers Van Eesterenmuseum

Van Eesterenmuseum

Museumboerderij Wendezoele

Vlakbij het middeleeuwse stadje Delden, nabij kasteel Twickel is het monumentale Erve Brinkcate te vinden. Deze museumboerderij ligt tussen de goed onderhouden akkers, tuinen en boomgaard. Een heerlijke plek om het boerenleven van vroeger te ontdekken of om even te relaxen. Al meer dan 25 jaar dragen de vrijwilligers samen de zorg om de boerderij te onderhouden. Hierbij gaat het om materieel- en immaterieel erfgoed. Ook de ambachten worden hier overgedragen op de volgende generaties. Er worden diverse kinderactiviteiten georganiseerd. De plek is een stukje behouden geschiedenis waar de vrijwilligers ervoor zorgen dat er voor iedere leeftijdsgroep iets te doen is. Meer informatie

Openluchtbad Zwolle

Het Zwolse Openluchtbad is sinds 1994 rijksmonument. Het is in 1933 gebouwd door architect J.G. Wiebenga, met twee 50 meterbaden, 2 ondiepe baden en 2 peuterbaden, alles in volledige symmetrie en in bouwstijl Het Nieuwe Bouwen. Dames en heren zwommen in die tijd apart, dat is nu nog terug te zien in de bouw. We spreken ook nog steeds over het damesbad (banen) en herenbad (recreatiebad). Om het bad te kunnen blijven exploiteren is de ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’ opgericht. Dit gebeurde nadat de gemeente het zwembad wilde slopen, de omwonenden het bad vervolgens kraakte, en zij het voor elkaar kregen dat het bad een Rijksmonument werd. Meer informatie

Van Eesteren Museum

Amsterdam Nieuw-West werd begin van deze eeuw door de landelijke media betiteld als “de slechtste wijk van Nederland”. Een groot aantal buurtbewoners pikte dit niet en startte vrijwillig een buurtmuseum, zonder fysiek gebouw, bestaande uit wandelingen door de buurt om te laten zien hoe mooi het hier is. Dit groeide uit in het Van Eesteren Museum, een museum wat voor een groot deel nog steeds door deze geweldige groep van enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers wordt gerund. Meer informatie

Tussen 1 november en 25 november kon het publiek haar stem uitbrengen op het favoriete vrijwilligersteam. Welk team de Erfgoedvrijwilligersprijs 2022 wint, maken we donderdag 1 december vanaf 15.00 uur bekend. Je kunt de uitreiking bijwonen door je hier te registreren.

Wat is de Erfgoedvrijwilligersprijs?

De Erfgoedvrijwilligersprijs wordt in 2022 voor de derde keer uitgereikt. In de erfgoedsector zijn het veelal vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor het behoud, het onderhoud en de ontsluiting van ons (immaterieel) cultureel erfgoed. Teams van vrijwilligers die zich zo inzetten verdienen een prijs. Het Ministerie van OCW heeft voor deze vrijwilligersgroepen een prijs in het leven geroepen: de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Het winnende team krijgt een cheque van 10.000 euro; voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Voor de nummers twee en drie is een cheque van 5.000 euro; op dezelfde manier te besteden aan bij de winnaar.

Jury

Om de inzendingen te beoordelen en de drie genomineerde teams te bepalen wordt een jaarlijks wisselende erfgoedbrede jury samengesteld van vijf personen met een onafhankelijke juryvoorzitter.

Over ons

De Erfgoedvrijwilligersprijs is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om alle vrijwilligers in deze sector te bedanken voor al hun goede, nuttige en mooie werk. Vrijwilligers maken het mogelijk om al het culturele erfgoed dat ons land rijk is voor het grote publiek toegankelijk te maken. Stichting Nederland Monumentenland is de organisator van de prijs.