Erfgoedvrijwilligersprijs

Erfgoedvrijwilligers­prijs 2020

Werkgroep Oeffelt en Loerangel

Werkgroep Oeffelt en Loerangel heeft de meeste stemmen ontvangen en wint daarom de Erfgoedvrijwilligersprijs 2020 samen met een cheque van 10.000 euro; voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Voor de nummers twee en drie is een cheque van 5.000 euro; op dezelfde manier te besteden aan bij de winnaar. Namens iedereen van harte gefeliciteerd! Ook willen we graag iedereen bedanken die zijn of haar stem heeft uitgebracht. Samen zijn we trots en dankbaar op ons cultureel erfgoed.

Dit waren de finalisten van dit jaar

Uit de vele aanmeldingen zijn drie vrijwilligersteam overgebleven die in 2020 kans maakten op de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Erfgoed Gezocht

De vrijwilligers van Erfgoed Gezocht hebben in de afgelopen 1,5 jaar de gehele Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug afgespeurd op hoogtekaarten om nog onontdekt archeologisch erfgoed zoals grafheuvels en karrensporen in kaart te brengen. Het vrijwilligersteam levert hiermee een cruciale bijdrage aan het in kaart brengen en het beheer en behoud van archeologisch erfgoed. Meer informatie

Erfgoedbènde

Jongerenorganisatie Erfgoedbènde bestaat uit vrijwilligers die vanuit Erfgoed Brabant op een originele en laagdrempelige wijze Brabants cultureel erfgoed op de kaart zet voor jongeren. Door middel van leuke bijeenkomsten en excursies, zoals kroegcolleges en de Erfgoed pubquiz, laat het team jongeren kennismaken met het Brabants erfgoed. Meer informatie

Werkgroep Oeffelt en Loerangel

Dit vrijwilligersteam van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (verkort SLaBox) zet zich al sinds 2009 in weer en wind in voor de ontwikkeling en het beheer van het unieke Maasheggen Unesco MAB landschap. Zij spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling en het behoud van heggen en het ambacht van heggenvlechten met workshops, bedrijfswerkdagen, excursies door het gebied en het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten. Meer informatie

Wat is de Erfgoedvrijwilligersprijs?

De Erfgoedvrijwilligersprijs is een jaarlijkse prijs en werd in 2020 voor het eerst uitgereikt. In de erfgoedsector zijn het veelal vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor het behoud, het onderhoud en de ontsluiting van ons (immaterieel) cultureel erfgoed. Teams van vrijwilligers die zich zo inzetten verdienen een prijs. Het Ministerie van OCW heeft voor deze vrijwilligersgroepen een prijs in het leven geroepen: de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Diverse vrijwilligersteams kunnen via deze site worden genomineerd, waaruit een jury drie finalisten kiest. Vervolgens kan het publiek op één van de finalisten stemmen en degene met de meeste stemmen wint! De prijs wordt uitreikt door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het winnende team krijgt een cheque van 10.000 euro; voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Voor de nummers twee en drie is een cheque van 5.000 euro; op dezelfde manier te besteden aan bij de winnaar.

Jury

Om de inzendingen te beoordelen en de drie genomineerde teams te bepalen wordt een jaarlijks wisselende erfgoedbrede jury samengesteld van vijf personen met een onafhankelijke juryvoorzitter. Voor de eerste editie van de Erfgoedvrijwilligersprijs bestond de jury uit:

Over ons

De Erfgoedvrijwilligersprijs is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om alle vrijwilligers in deze sector te bedanken voor al hun goede, nuttige en mooie werk. Vrijwilligers maken het mogelijk om al het culturele erfgoed dat ons land rijk is voor het grote publiek toegankelijk te maken. Stichting Nederland Monumentenland is de organisator van de prijs.